Pri učenju branja je oblika besedila izjemno pomembna, saj igra ključno vlogo pri razvoju bralnih sposobnosti. Oblika besedila vključuje različne vizualne elemente, kot so oblika črk, velikost besed, razmiki med besedami in vrsticami ter barvna diferenciacija. Vse te vizualne značilnosti omogočajo boljšo prepoznavnost in razumevanje besedila, še posebej za otroke z disleksijo in drugimi bralnimi izzivi. Pravilno oblikovano besedilo olajša identifikacijo črk in besed, pomaga pri sledenju besedilu in izboljšuje koncentracijo med branjem. Poleg tega lahko prilagoditve oblike besedila, kot so večje črke ali različni odtenki barv, pomagajo posameznikom pri prilagajanju besedila svojim potrebam in preferencam, kar povečuje udobje in uspešnost pri učenju branja. Skratka, oblika besedila igra ključno vlogo pri podpiranju bralnih spretnosti in spodbujanju pozitivnih bralnih izkušenj.

V aplikaciji so na voljo različne nastavitve za prilagajanje vizualnega oblikovanja besedila, kar olajša branje in izboljša bralno izkušnjo. Te nastavitve vključujejo:

  • Oblika pisave: izbiraš lahko med različnimi tipi pisav, da najdeš tisto, ki ti najbolj ustreza.
  • Velikost črk: prilagodi velikost črk za boljšo vidnost.
  • Razmak med vrsticami: spremeni razmak med vrsticami, da olajšaš sledenje vrsticam med branjem. Večji razmak lahko pomaga pri boljši organizaciji besedila.
  • Razmak med besedami je še posebej koristen, če se besede zdijo preveč stisnjene skupaj.
  • Spremeni besedilo v velike tiskane črke: vsako besedilo je mogoče pretvoriti v velike tiskane črke, tako da je dostopno tudi za učence, ki malih tiskanih črk še ne berejo.
  • Odtenek barve ozadja spremeni barvo ozadja besedila. Določeni odtenki lahko zmanjšajo obremenitev oči in izboljšajo koncentracijo.
  • Intenzivnost ozadja prilagodi intenzivnost barve ozadja. To pomaga pri ustvarjanju kontrasta, ki je ugoden za branje.