1. Domov
  2. Članki
  3. Podpora
  4. Pogosto zastavljena vprašanja

Pogosto zastavljena vprašanja

V razdelku nastavitve izberi Poročila. Tu si lahko ogledaš, koliko časa je učenec v določenem tednu bral in kakšna je bila njegova povprečna tekočnost branja.
Vsak učenec si lahko v svojem profilu ob kliku na Moj napredek ogleda lasten dnevni, tedenski ali skupni napredek.

Podatki o napredku posameznega otroka najdeš med nastavitvami v zavihku Poročila. Tu lahko izbereš učenca in si ogledaš njegov seznam prebranih knjig in podatke o tekočnosti branja za posamezne tedne. Teh podatkov ni mogoče shraniti in deliti s starši, so pa lahko v pomoč pri interpretaciji bralnega napredka otroka.

Skrbnik učenčevega bralnega profila je učitelj. Smiselno je, da ga ustvari tisti učitelj, pri katerem bo otrok aplikacijo največ uporabljal. Lahko je to razrednik ali pa učitelj DSP. Skrbnik nato lahko učencu dodeli knjige in sledi njegovemu bralnemu napredku.

Učenec lahko nato s svojo KOBI kodo vstopa v svoj profil s katerekoli pametne naprave, ki ima naloženo aplikacijo KOBI in je bila predhodno identificirana kot šolska naprava preko AAI prijave. Tako lahko bere knjige tudi pri drugih oblikah pouka, a dostop do njegovih podatkov o branju ima le skrbnik njegovega uporabniškega računa.

Ko je knjiga prebrana, se obarva rumeno. Vsako knjigo lahko prebereš večkrat, ne moreš pa je vrniti v stanje neprebrane knjige.

Ne, uporaba aplikacije “KOBI v šoli” je namenjena uporabi v šoli.

Besedilo, shranjeno v obliki PDF datoteke, lahko naložiš med svoja gradiva tako, da v knjižnici tapneš na Moja gradiva in tam izbereš Uvozi gradivo. Tu lahko prilepiš kopirano besedilo ali pa v zgornjem desnem kotu izbereš ikono mape in tako naložiš PDF dokument. Besedilo nato shraniš. Vsa uvožena gradiva so shranjena v Knjižnici v mapi Moja gradiva.

Za uporabo KOBI aplikacije – vstop in kreiranje uporabniškega računa – nujno potrebuješ pametno napravo. S tem lahko ustvariš profile otrok in jim dodeliš knjige ter prilagodiš besedilo. Otroci pa lahko besedila berejo tudi brez uporabe zaslona. Vsa gradiva v aplikaciji je mogoče shraniti v PDF obliki in jih natisniti.

Do junija 2026 bo organizirana vrsta usposabljanj, tako preko spleta kot v živo. Dogodki bodo objavljeni na spletni strani. Organizirani bodo v različnih krajih po Sloveniji.

Svoja besedila lahko uvoziš (PDF) ali jih dodaš po principu “kopiraj + prilepi” Navodila najdeš tukaj.

Skeniranja KOBI ne omogoča, lahko pa uporabiš katero od brezplačnih aplikacij, recimo Adobe Scanner.